Harmonie St. Gerardus

Passie voor Creativiteit

Dirigent Xavier Scheepers

Dirigent Xavier Scheepers (Linne 1977) begon zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne waar zijn vader, de bekende Limburgse dirigent Frans Scheepers, dirigent van was. Naast piano ging Xavier saxofoon spelen en hij werd spoedig laureaat van bekende concoursen als het Prinses Christina Concours en Scolarta. Hij besloot na het behalen van zijn VWO-diploma klassiek saxofoon te studeren bij de beroemde Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij Cum Laude zijn Master diploma behaalde. Na zijn afstuderen speelt Xavier in binnen- en buitenland met wereldberoemde orkesten zoals de Münchner Philharmoniker en het Rotterdams Philharmonisch orkest en onder beroemde dirigenten zoals Valery Gergiev, Wayne Marshall, Kristian Jarvi, en Gustavo Gimeno, speelde soloconcerten in zalen als het Concertgebouw te Amsterdam en tal van recitals met de bekende Nederlandse pianist Ralph van Raat. Ook doceerde hij als gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Tilburg, Enschede en Karlsruhe.

Xavier verloor echter nooit volledig het contact met de wereld van de harmonie- en fanfareorkesten. Er werden directielessen gevolgd bij Frans Scheepers en er volgde een studie directie (Master) bij Jan Cober aan het conservatorium te Maastricht. Tevens werden tal van masterclasses bijgewoond. Al snel werd Xavier dirigent van Harmonie St. Gertrudis Wijlre (2012-2015). In 2014 werd Xavier benoemd tot dirigent van Harmonie Amicitia Vilt. Met Harmonie Amicitia Vilt werd vanaf 2015 op het jaarlijkse federatieconcours Geulvallei steevast predikaat ‘zeer goed’ behaald. In 2017 organiseerde Xavier het Memoriamconcert Frans Scheepers (voor zijn overleden vader en diens grote verdiensten voor de HaFa-wereld) in de Oranjerie Roermond. Medewerking aan dit concert verleenden Koninklijke Harmonie St.Cecile Eijsden, Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne en Harmonie de Vriendenkrans Heel.

In 2018, ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Amicitia Vilt, waren het jubileumconcert ‘Give us this Day’ in het openluchttheater te Valkenburg en ‘Kiek ins’, in de Polfermolen te Valkenburg later dat jaar, absoluut memorabel. Absolute hoogtepunt tot nu toe is echter de deelname aan het Bondsconcours van de LBM 2019 in de Oranjerie te Roermond door Harmonie Amicitia Vilt, waar naast promotie tevens Lof der Jury gescoord werd. Naast dirigent van Harmonie St. Gerardus en Harmonie Amicitia Vilt is Xavier regelmatig gastdirigent bij gerenommeerde HaFa-orkesten als Koninklijke Gildenbonds Harmonie Boxtel, Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne en Harmonie de Vriendenkrans Heel.